Junifest!!!

Idag hade vi junifest med teamet inom biogeokemi! Tydligen är det från början religiöst, man firar lite helgon den 24 juni och äter säsongsbunden mat. Men eftersom brasilianare älskar att fira så kör de lite när som under sommaren i princip. Tänder brasor och äter goda brasilianska saker. Mest sötsaker, ALLT är i princip sötsaker här. Men vi testade ALLT för man är bara i Brasilien en gång. Och det var väldigt gott, men ja som sagt. Väldigt sött också. Tanken är att alla ska ta med sig något så vi köpte lite kex, ost och tapenade. Fast ja. Vi kan ju inte portugisiska så vart inte riktigt vad vi tänkt oss. Kändes väldigt torftigt bredvid allt detta, typiskt brasilianska! Tapenade var nog.. något med kronärtskocka kanske? Det var inte alls gott faktiskt :) jag gillar ju vanligtvis kronärtskocka. Sen frack vi en öl ihop och spelade bingo. Bingon sög, jag vann ingenting. Ändå rättt kul att sitta och ta en öl med våran lärare Alex hemifrån. 



Jag är svinförkyld. Så trött och snorig i hela ansiktet. Känns som jag drunknar i snor. Måste bli frisk till Amazonas, men bara att vara i skolan från 9-17 är en pina så som Jg mår nu. Idag har vi inprincip bara mätt koldioxid och metan i Los gatos (en apparat som vi ska använda i fält). Åt även lunch i skolan, 6 kronor kostar det i matsalen för studenter. Ris och bönor med någonting vi inte vet vad det var till. JÄVLIGT stora portioner. Och grönsakssoppa till förrätt. GOTT!! Och koriander i allt. Vi har även köpt färsk koriander som vi har i all mat vi lagar på vårat hostel. Kommer bli så tjock här :)

Grönsakerna och frukten är så billig här? I princip allt annat i mataffären är dyrt. Men vi gjorde allafall guacamole igår, ett när med 8 mogna avokado kostade cirka 20 kronor. Sen koriander färsk några kronor. Så ja. Billigt. GOTT. 

PS. Har bild på maten men funkar inte att ladda upp. Ville bara berätta det. 

PS2. Lunchmaten alltså. Kakor och sådant från junifesten ser ni nedan. 


Hike är kul

Idag gick vi på hike! 


Berget ser ni på bilden längst ner, 500 meter upp! Vi fick åka motorcykeltaxi upp genom favelat vidigal, byn ni ser till vänster på bilden, och sen var det bara börja vandra!!!! Vidigal var faktiskt väldigt fint och inte alls värdigt att bli kallt favela. Det är det säkraste av alla med egen polisstation. De tjänar pengar på turister och om någon gör något mot en turist råkar de VÄLDIGT illa ut. Vi gick med en guide som heter Tavi. Han är från Sverige men har bort här i 6 år så han har koll på läget va. Men som vanligt- vi kan ju inte gå någonstans själva typ i rio när det är mörkt. Bara gator med massa människor. 
 

Han berättade att de flesta favelas har ett gäng som styr och att det främst är de som bråkar med varandra och polisen. De säljer främst droger och är rika. MEN det är även de som lägger mest pengar på att rista upp favelas. Exempelvis en fotbollsplan som låg i vidigal var byggd till folket av någon drogkartell

Sen åkte jag och Nina linbana upp till sugarloaf berget (de två sista bilderna är därifrån). Det är turistigt som satan men därför kände vi oss lite tvungna att göra det. 

I övrigt har vi haft rätt dåligt väder fredag och lördag så vi kunde inte åka upp till Kristus. Förhoppningsvis kan vi göra det nästa helg. OPPA!!!



Kalas

HAJ!!! Igår var vi på kalas- KUL!


Det var Fezt på ett hotell typ (?) men det var utomhus på en höjd med utsikt över hela copacabana området!! Så fint!!! 

Vi tog en uber dit på grund av att det låg högst upp över ett favela. Kommunalt kändes därmed dumt! Men det är det säkraste av alla favelas och det var så fint och mysigt! Tyvärr hittade inte chauffören först och pratade bara portugisiska så vi stannade mitt i ingenstans och kunde inte kommunicera med honom. Så vi fick ringa han som höll i festen, en svensk kille som bori Rio, så fick han försöka medla mellan oss. Vi kom fram tillslut, det var cirka 30 sekunder till uppför en backe. Vi dansade och drack goda drinkar med färsk frukt och bär i. Kom hem klockan 7 imorse.............. så råkade sova lite för länge idag tyvärr men det var ändå rätt dåligt väder. År trött nu. Vi ska nog ut och äta middag snart. Eller bara köpa chips. 

kan inte ladda upp bilder som vanligt


Midsommar!!

Hur har ni haft det därhemma???? JAG HAR HAFT DET BRA!! Fick ledigt idag så vi har vandrat. LITE FÖR MYCKEY. skavsår under fötterna nu. Sen åt vi tre rätters på en FIN Japansk resturang för att fira. SÅ JÄVLA GOTT. Nu ska vi dricke lite vin- och dra på trissor ut på Fezt! Vi tar uber direkt dörr till dörr haha, för vi kan ju inte gå ute sent men ska bli så kul att ändå gör något kvällstid!!!!oppa OPPA


Här skulle jag vilja ladda upp bild på söt kattunge som vi såg idag, men får istället visa när jag kommer hem
 

KUL


KANSKE lite bilder?

Detta är en tjej som bodde på vårt hostel. Hon ville ha bild med oss. Hon var väldigt snäll. Vill lära oss samba och magdans. Hon är här för att dansa eller bli modell. Många som verkar åka hit för att lyckas typ?


Enda bilden jag lyckades ladda upphaha


Uppdatering

i(OBS DETTA INLÄGG KOM ALDRIG UPP I MÅNDAGS)


IDAG KÄRA BARN VAR VI PÅ UNIVERSITETET!!!!!!!!

Vi hittade inte busshållplatsen och alla vi frågade sa olika så det slutade med att vi tog Uber. Man måste ju ändå anlända med stil första dagen. Universitetet var stort. Tror jag. Oklar vilka byggnader som tillhörde stället!
Det var väldigt annorlunda från lilla kära campus Norrköping! Väldigt. Öppet? Inga väggar på vissa platser och mycket betong. Sen fanns det massa matställen och det stod några och delade ut biblar utanför huvudentrén. Det ena vad en amerikanare som sa att han jobbat på ett omjebolag i Amazonas. Tydligen var det ett väldigt miljövänligt oljebolag enligt honom, bilarna fick nämligen inte köra mer än 25km/h för agg inte störa djur och natur! Vad fint ändå kände jag, att djur och natur inte blir störda av att de borrat olja i regnskogen tack vare bilkörningen :)

Jahaa. Vi träffade teamet. De var Goa!!! De visade oss runt och berättade om projektet. Imorgon ska vi lära oss instrumenten, hur vi läser av proverna osv. 

Nu till det roligaste. MAT!!!!! Det finns massa ställen med buffé där man väger magen. KUL säger jag, tråkigt säger pengarna som försvinner eftersom man lassar på så jävligt. Så till middag blev det bönor och ris med sallad för sallad är så JÄVLA billigt. Gjorde även matlåda till imorgon, duttiga tjejer. 


Här vill jag ladda upp bilder. Det vill inte vårt wi-fi. Så jag ska läsa vetenskapliga artiklar istället. HAJ


Uppdatering

Jaha. Rio dåååå. Verkar finnas asmycket coolt att göra!! Men vi har ju främst varit i skolan och säkerheten här är.. dålig haha! Vi kan knappt göra något när dey är
Mörkt ute och det blir mörkt vid klockan 18 redan. Inte ens brasilianarna går runt själva i princip. Tydligen är det kaos politiskt och ekonomiskt i landet just nu. Så jaa. Så kan det vara. Poliserna har inte fått betalt på två månader så de ser genom fingrarna och tar extremt med mutor nu. 

Igår så gick vi över till en bar rakt över från vårat hostel, det är en i vårat teams pojkvän som äger den! Sen började det regna och blev översvämning igen så vi vart strandade till klockan halv ett inatt då vattnet rann undan haha. Men ölen var god och det var skitkul stt prata med vivianne som hon heter. Allt känns så bra och vi är så taggade på Amazonas!!! De verkar gilla oss och de visar verkligen all utrustning som ska användas, vi kan fråga hur mycket vi vill!!!

Kan fortfarande inte ladda upp
Bilder. TRÅKIGT SÄGER JAG


Två bilder. Kul!

Skriv inläggstext 


Rio de janeiro

Rio är FAJNT. Men vi är lite osäkra på vart vi kan gå osv för det är favelas lite överallt. Och många ställen vårt hostel anser att vi inte borde röra oss när det är mörkt. Vilket det blir klockan tidigt (18). Men vi ska fråga lite mer och sen har Nina fått kontakt med en svensk som bor här som vi tänkte försöka hänga med. KUL. 


När vi kom fram var vi trötta. Så vi låg på stranden oc sen hem och sov klockan 20.30. He he. 

Idag har vi vandrat runt och badat. Vi tänkte försöka ta Kristus statyn nästa helg!!!! OPPA. imorgon universitetet!!!!!!!


HAJ!

Vi är i RIO DE JANEIRO!


Hur ska jag sammanfatta detta?
Vi reste i 38h= inte mycket sömn så har inte haft särskilt svårt att vända på dygnet. Vi har alltså "sovit" på flyg och flygplatsernas golv. MEN vi hade kul på vägen! 

Jag börjar med att posta bilder från resan.  HAJ 

Internet här är akitsegt så kan ej skriva under bilderna. MEN. jag bjussar på en bild från Londons flygplats, oss när vi borstar tänderna på flygplats, oss när vi ser trötta ut efter försök att sova på föygplats, våra visa som blev nekade i maskin så vi va tvungna att göra i disk med amerikan som gillade att fråga mycket samt en bild på oss från planet när han bredvid mig satt o snöt sig i tröjan. Mer än en gång. Och hans tjej reagerade inte ens utan han gjorde det mitt i samtalet. ABSURT


RSS 2.0