Indonesien

Indonesien är så nice!! Det är så fint och grönt här, och ALLA är trevliga!!!! Sån skillnad från thailand, där svarade folk knappt när man pratade med dem och ibland låtsades de inte förstå vad vi sa. De var typ trötta på turister. Här är folk snarare intresserade av turister, och förstår hur mycket de kan tjäna på turismen!!! Jag rekomenderar verkligen alla att åka till indonesien, så fint! Man måste åka ut på landet, INTE bara vara på turistområdena. 

Jag och linnea cyklade runt med en guide idag. Vi började högst upp på en vulkan och cyklade nerför! Genom massa små byar och risfält. ALLA vibkade och sa hej. När vi stannade vid ett risfält för att ta kort så log mannen som jobbade där så linnea kunde ta en fin bild på honom :-) sen fick vi lära oss att så gott som alla familjer här har ett eget risfält så de sår sitt eget ris. Ibland måste de köpa ris av andra, men det år mycket ovanlig att de exporterar ris till andra länder, åtminstone från bali.  





Dessutom har vi druckit bajskaffe :-) det är världens dyraste kaffe. Luwak är ett djur som lever här och som bara äter de finaste kaffebönerna. Så det man gör är att leta upp deras bajs och de hela kaffebönorna som djure bajsar ut. Det sker någon process i djurens mage som ger de en annan smak. Sen rostar man bönorna, maler de och vips så har man kaffe! En kopp sådan kaffe kostar ca 500 kronor på ett kafe i europa. 

Bild på djuret: 


Efter cykelturen åt vi en indonesisk lunch med vår cykelguide. Han hette mun och var 23 år gammal. Vi berättade lite om våra egna länder, så vi lärde oss massa! Bl.a 
- det är väldigt vanligt med tuppfäktning. Det står burar med tuppar längst hela vägarna för att tupparna ska bli vana vid människor. Sen låter man tupparna slåss mot varandra, det är som ett slags offer till gudarna. Om någon tupp överlever räknas den som vinnaren. Den slaktar man och äter upp eftersom den typ innebär "ära". 
Udda. 
- alla sängar har huvudkudden mot öst/norr för att det är där solen går upp. Det är fint, som början på livet. Medan fötterna är mot söder/väst eftersom det är lite fult. Livet tar slut där
- de har i bali som en blandning sv tre religioner. Hinduism, buddhism och den religionen de hade innan hinduismen kom (kommer ej ihåg namnet). Äldre ting är mycket värdefulla. Även människor. Man får inte ta en äldre på huvudet, eller tala otrevligt mot dem. Man värnar om gamla byggnader och träd. 
- sjukvården kostar (problem för fattiga). Dock finns det som centraler för nyfödda där de blir vaccinerade och får vitaminer (betalas av regeringen)
- man lever som i små communitys med ca 100-150 pers i varje. En som bestämmer och alla är som syskon och hjälper varandra. 
- sem betyder hej. 
- trimakasi betyder tack på indonesiska. På bali har de även ett slangord, suksama, som betyder tack :-)

Xoxo
Balifliss

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0